Begraven of Cremeren

Begraven of Cremeren?

 

De keuze tussen begraven of cremeren is vaak een keuze uit principiële of religieuze overwegingen. Indien u kiest voor begraven is het verstandig om aan te geven naar welke begraafplaats uw voorkeur uitgaat. Zowel Someren als Asten en al haar kerkdorpen bezitten allen een eigen kerkhof. In Someren-Dorp zijn er momenteel zelfs twee begraafplaatsen, het kerkhof aan de van Lieshoutstraat is alleen nog open voor bijzettingen in bestaande graven. Op de algemene begraafplaats “Dellerhof” gelegen aan de Loovebaan, kan men begraven worden op het katholieke of op het algemene gedeelte.

 

Bij de keuze voor cremeren spelen veelal praktische en gevoelsmatige overwegingen een grote rol. Het is goed er over na te denken wat er met de as moet gebeuren en hierover de nabestaanden te informeren. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals:

 

– De as verstrooien op een strooiveld van een crematorium of  begraafplaats
– De as verstrooien op daarvoor bestemde plekken, zoals bijvoorbeeld bij het gedenkbos te
Asten-Heusden https://www.gedenkbos-asten.nl/
– Verstrooien op zee vanuit een vliegtuig of vanaf een schip
– Verstrooien op een door u te bepalen plaats (mits toestemming van de eigenaar)
– De urn plaatsen in een columbarium (urnenmuur)
– De urn plaatsen in een urnenkelder
– De urn plaatsen bij een familielid in een bestaand graf.
– De urn thuis plaatsen, tot het moment dat u de uiteindelijke bestemming ervan heeft bepaald.
– Het is ook mogelijk dat nabestaanden een kleine hoeveelheid as van de overledene in een medaillon of in een mini-urn bewaren.

 

Over al deze mogelijkheden kunnen wij u alle informatie verstrekken. Of kijkt u alvast bij het blok nazorg op deze site.