23 maart 2023

Meeuws en Verspeek uitvaartverzorging bestaan 70 jaar

Meeuws Verspeek Uitvaartverzorging bestaat 70 jaar

Meeuws Verspeek uitvaartverzorging: een begrip in Someren, Asten en omliggende kerkdorpen. Zaterdag 1 april bestaat het bedrijf precies 70 jaar. Om dit jubileum te vieren is er zondag 2 april een speciale inspiratiebeurs bij het uitvaartcentrum aan de Acaciaweg 26 in Someren.

Bijzonder stukje geschiedenis

Het was even graven voor de familie Meeuws, maar in de archieven werd dan toch echt de eerste prijslijst gevonden. Een prijslijst opgesteld door Marinus Meeuws, de koster van de Lambertusparochie en de opa van de huidige eigenaren Frank en Janet Meeuws. Broer en zus Frank en Janet zijn trots dat zij deel mogen uitmaken van dit bijzondere stukje geschiedenis. “Het beroep van onze opa, begrafenisondernemer, kende men toen eigenlijk nog niet. Wanneer er iemand overleed werd er vaak een beroep gedaan op familie en de buurt. Als mensen met vragen bij de pastoor kwamen, dan werden ze meestal doorverwezen naar de koster die langzaam maar zeker steeds meer de organisatie van de uitvaart op zich nam. Zo ontstond de begrafenisonderneming als het ware vanzelf. Als je nu kijkt waar we nu staan, ja dan heeft deze branche wel een vaart genomen en zijn we trots op wat er nu na al die tientallen jaren staat”, zegt Frank.

In Asten gebeurt ongeveer 70 jaar geleden hetzelfde

Ook in Asten gebeurt ongeveer 70 jaar geleden hetzelfde. In die tijd voert Henk Verspeek senior, koster van de parochiekerk H. Maria Presentatie in Asten, dezelfde werkzaamheden uit. De twee heren vinden elkaar uiteindelijk in deze branche en op 19 augustus 1955 schrijft Begrafenisonderneming H.A. Verspeek zich officieel in als bedrijf. Op 1 januari 1956 doet Begrafenisonderneming M. Meeuws hetzelfde. Dat in die tijd nog alles anders is blijkt uit de volgende anekdote: ‘Henk Verspeek Sr. Heeft tijdens het begin van de onderneming eerst twee Opel Record stationwagens gehad. Deze auto’s kon je ombouwen tot rouwauto. De eerste had zelfs een groot kruis midden op het dak. In de ochtend werd de Opel gebruikt voor een uitvaart, ’s middags om een heel jeugdvoetbalelftal te vervoeren en op zondag om met het hele gezin naar de bossen te gaan. Ze hadden ook maar één auto, die dus wel multifunctioneel was’.

Meeuws Verspeek Uitvaartverzorging bestaat 70 jaar

Dat het een familiebedrijf is blijkt uit de volgende lijn. Marinus gaat in september 1982 met pensioen en zijn onderneming wordt overgenomen door oudste zoon Frans en zijn echtgenote Leny. Al was er in het begin wel wat twijfel bij Frans en Leny. “We waren niet direct overstag, je levert namelijk op zo’n moment al je vrije tijd in. Wij waren 24 uur per dag beschikbaar en maar met z’n tweeën, voor vervoer, verzorging en opbaring werd de hulp van Verspeek uit Asten ingeschakeld. Bovendien hadden we toen al vier kinderen. Nee, het was echt niet een keuze die zomaar gemaakt was”, zegt Leny. Toch besluiten de twee het te doen en de naam wordt gewijzigd in: Meeuws Uitvaartverzorging. Op het moment van instappen van het echtpaar neemt de uitvaart business een flinke vlucht. Frans: “Het werd minder kerkgericht en de keuzes werden veel breder. Of het nou ging over de kisten ofwel de bloemen.” De naam wordt dus niet voor niets gewijzigd in Meeuws Uitvaartverzorging. “Het werd veel meer dan alleen maar langskomen bij de mensen om de rouwkaarten en bidprentjes te laten zien. Het werd een vak apart. Je ging aan de keukentafel zitten om echt te luisteren naar de mensen en ze te omringen met warmte en zorg”, zegt Leny. “Je komt binnen op het moment dat de mensen op zijn kwetsbaarst zijn, dan moet je goed aanvoelen hoe je hen kunt helpen”, vult Janet aan.

Derde generatie

In januari 2010 stappen Frank en Janet mee in de onderneming als derde generatie van het familiebedrijf. Vanaf maart 2010 wordt de samenwerking met, inmiddels Henk jr. en Anita van Verspeek Uitvaartverzorging in Asten, welke ook al meer dan 50 jaar bestaat, verder uitgebreid. “De link met Asten en Verspeek is altijd goed geweest en in al die jaren altijd blijven bestaan”, zegt Frank. In december 2015 openen aan de Acaciaweg 26 de deuren van het uitvaartcentrum zoals wij het nu kennen. Ook de fusie met Verspeek uitvaartverzorging is een maand later een feit.

Kijken naar de toekomst

Nu, 70 jaar later, kijken ook Frank en Janet naar de toekomst. Of het een familiebedrijf blijft kunnen ze kort en krachtig over zijn: “Nee, onze kinderen hebben geen interesse om in het bedrijf te stappen, dat is hun keuze en daar hebben wij uiteraard alle begrip voor. Het is ook geen gemakkelijk werk. Het is dankbaar, maar soms ook mentaal zwaar. Dat moet je echt willen”, zegt Janet. Wel zijn de broer en zus voorlopig nog niet van plan te stoppen. Frank: “Een 75-jarig jubileum lijkt mij wel reëel, maar je weet nooit hoe het leven loopt.”

Inspiratiebeurs op zondag 2 april

Zondagmiddag 2 april is er bij het uitvaartcentrum een speciale inspiratiebeurs ter ere van het 70-jarig bestaan. Tijdens deze dag zijn er verschillende ondernemers uit de uitvaartbranche aanwezig om te vertellen over alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Ook kan men gewoon een kijkje nemen in het centrum en uiteraard even een praatje maken met de ondernemers zelf. De middag duurt van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Bron: ’t Contact-Peelbelang
23-3-2023: door Jordy van de Brug

Nieuws

    Neem contact met ons op

    Heeft u vragen of wilt u dat wij langskomen? Neem telefonisch contact met ons op of vul het contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

    0493 - 49 34 15

    info@meeuwsverspeek.nl

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.