Sinds 1953
opbaring en verzorging

Laatste verzorging

Verzorging na overlijden

Na een overlijden zal de ‘de laatste verzorging’ van het lichaam plaatsvinden. In de volksmond wordt dit ook wel ‘afleggen’ genoemd. Nog niet zo lang geleden waren nabestaanden niet aanwezig bij deze laatste verzorging, maar tegenwoordig proberen wij nabestaanden zoveel mogelijk te betrekken bij deze laatste verzorging. Het is bemoedigend en het biedt troost om uw dierbare persoonlijk mee te verzorgen of daarbij aanwezig te zijn.

Thanatopraxie

Thanatopraxie (ook wel genoemd lichte balseming) is het tijdelijk conserveren van het menselijk lichaam na overlijden. De ontbinding en bacteriegroei worden geremd, waardoor de overledene toonbaar blijft en soms zelfs beter toonbaar wordt, waardoor een waardig afscheid mogelijk is. De typische donkere vlekken verdwijnen en de huid krijgt een normale teint. Het lichaam kan na  Thanatopraxie zonder koeling opgebaard worden bij normale temperatuur tot het moment van de uitvaart. Na tien tot twaalf dagen zal het natuurlijke ontbindingsproces op gang komen. Er is helaas niet altijd garantie voor een mooi eindresultaat. Erg belangrijk is bijvoorbeeld het moment van de behandeling.

Bij een lichaam dat direct na het overlijden wordt behandeld, zal een mooier resultaat zichtbaar zijn dan wanneer de behandeling pas wordt uitgevoerd als er al bacteriegroei ontstaan is. Ook eventueel aanwezige chemische stoffen in het lichaam van de overledene, bijvoorbeeld na een chemokuur, kunnen de uitkomst beïnvloeden. Anderzijds kunnen lichaamsgewicht en weefseltoestand van de overledene, en de technische uitvoering van de Thanatopraxie een factor zijn.

 

 

    Neem contact met ons op

    Heeft u vragen of wilt u dat wij langskomen? Neem telefonisch contact met ons op of vul het contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

    0493 - 49 34 15

    info@meeuwsverspeek.nl

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.