Sinds 1953
opbaring en verzorging

Opbaring

Een belangrijk onderdeel bij de uitvaart is de opbaring. Gedurende de dagen voor het uiteindelijke afscheid heeft u nog de mogelijkheid om bij uw dierbare te zijn. Voor de opbaring zijn diverse mogelijkheden. Het kan in ons uitvaartcentrum in Someren, in ons rouwcentrum te Asten, maar een het opbaren bij u thuis is ook bijna altijd mogelijk.

Geschiedenis van de opbaring

Vroeger werden overledenen ook al heel vaak thuis opgebaard. Een groot verschil met nu is echter dat dat destijds zonder thuiskoeling gebeurde, met alle nadelige gevolgen van dien. Door het ontbreken van een koeling aan huis moesten nabestaanden al vaak voor de uitvaartdienst hun dierbare begraven. Daarom kregen steeds meer ziekenhuizen de beschikking over een gekoelde ruimte, waarin men het lichaam van een overledene een aantal dagen kon conserveren. Daags voor de uitvaart werd de overledene dan overgebracht naar een rouwkapel van b.v. een klooster of kerk in hun eigen woonplaats, zodat nabestaanden in hun eigen omgeving afscheid konden nemen.

De volgende stap was dat steeds meer plaatsen een eigen rouwcentrum (met koeling) kregen, al dan niet gebouwd door een parochie of particulier begrafenisondernemer. Zo ontstond in Asten rouwcentrum Asten-Someren.

In 1991 kocht Verspeek Uitvaarverzorging het bestaande mortuarium van de H. Jozefparochie, nadat zij het eerst jarenlang gehuurd hadden, en maakte het tot wat het nu is. In dit rouwcentrum worden tot op de dag van vandaag zowel overledenen uit Asten als Someren opgebaard.

Opbaring in Uitvaartcentrum Someren-Asten

Eind december 2015 hebben wij de deuren van ons uitvaartcentrum aan de Acaciaweg 26 in Someren geopend. Wanneer u kiest voor een opbaring in het uitvaartcentrum dan kunt u nagenoeg altijd bij uw dierbare zijn. U krijgt van ons een tag van de rouwsuite, waarna u zelf kunt bepalen wanneer en hoelang u uw dierbare wilt bezoeken. U kunt onder het blokje uitvaartcentrum een beeld krijgen van de mogelijkheden.

Opbaring in Rouwcentrum Asten

Wanneer u kiest voor een opbaring in het rouwcentrum, gelegen aan de Ceresstraat 1 te Asten, bent u wat meer aan de huisregels gebonden. Ook hier kunt u vanzelfsprekend dagelijks uw dierbare bezoeken, echter alleen op afspraak. Ook zijn hier de bezoektijden wat beperkter dan in het nieuwe uitvaartcentrum.

Ook na de opening van het nieuwe uitvaartcentrum in Someren zal het rouwcentrum te Asten voorlopig in zijn oude vorm blijven bestaan, b.v. voor de nabestaanden die hun dierbare overledene liever in Asten willen opbaren. Daarnaast wordt momenteel onderzocht of verbouw tot een uitvaarthuis, waarbij u gedurende de dagen tussen overlijden en uitvaart de beschikking krijgt over een nagenoeg volledige woning, wenselijk is.

Thuisopbaring

Het bijzondere van thuisopbaring is dat nabestaanden op elk moment van de dag bij de overledene kunnen zijn. De vertrouwde omgeving geeft mensen bovendien de gelegenheid om rustig en op eigen wijze afscheid te kunnen nemen. Indien de wens bestaat om thuis opgebaard te worden, dan zullen wij alles in het werk stellen om dit te realiseren. Bij een thuisopbaring komen wij elke dag bij u langs om de conditie van het lichaam en de werking van de koeling te controleren.

Er zijn diverse mogelijkheden om uw dierbare thuis op te baren. Deze mogelijkheden zijn echter sterk afhankelijk van de conditie van het lichaam en de praktische mogelijkheden in de woning. Wij kunnen u daarover het allerbeste ter plaatse adviseren.

Combinatie

Wanneer u veel mensen verwacht bij het afscheid, kan een combinatie van opbaren thuis, gevolgd door een opbaring in het uitvaartcentrum een oplossing zijn. De directe nabestaanden kunnen dan thuis in alle rust afscheid nemen. Andere belangstellenden kunnen dat dan bijvoorbeeld in het uitvaartcentrum doen.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of u wilt dat wij langskomen? Neem telefonisch contact met ons op of vul het contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

0493 - 49 34 15

info@meeuwsverspeek.nl

Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.